Bij Het Slimme Schaap serveren wij koffie van Maison Blanche Dael uit Maastricht. Waarom we juist  voor deze koffiebranderij gekozen hebben? Om hier een antwoord op te kunnen geven moeten we eerst terug naar de wortels van het koffiedrinken:

In Nederland hebben we een echte koffiecultuur die een rijke geschiedenis kent, een vaste waarde heeft maar ook nog steeds groeit en door ontwikkeld. Bovendien is de Nederlandse koffiecultuur veelzijdig te noemen vanwege de hoge kwaliteit en grote diversiteit van koffie. Ondanks dat gegeven wordt er nog vaak verwezen naar de Italiaanse koffiecultuur als het om kwaliteit gaat. De Italiaanse koffiecultuur die gekenmerkt wordt door kleine sterke hoeveelheden zoals espresso en ristretto en die ook worden gezien als de hoogmis van het koffiedrinken. Niet verwonderlijk dat authentieke Italiaanse koffiebranders zoals Lavazza, Illy & Segafredo op elke hoek in noord Europa te krijgen is. In Nederland en Duitsland wordt er vooral medium gebrande koffie gedronken en daarom groeien koffieketens zoals Starbucks heel hard in dit deel van Europa omdat ze de medium smaak combineren met zoet.

In België is er weer een andere koffiecultuur. De Belgische markt is van oudsher meer verdeeld. Niet zoals in Nederland, waar een hele lange tijd een handjevol fabrikanten ons voorzagen met hun filterkoffie die je tegenwoordig als eenzijdig zou kunnen bestempelen zoals Douwe Egberts, Van Nelle en Kanis&Gunnink. Daar werd koffie drinkend België door de vele zelfstandige familiebedrijven voorzien. Miko, Rombouts en Café Liégeois zijn daar goede voorbeelden van. In België drinkt men over het algemeen de koffie iets sterker dan in Nederland. Kenmerkend voor de Belgische koffiecultuur is de ‘eenkopsfilterkoffie’ ook wel  ‘dessertkoffie’ waar vooral Rombouts heel bekend mee geworden is.

Bij het kiezen van een koffiebranderij en koffiemachine bij Het Slimme Schaap hebben we een opsomming gemaakt van belangrijke voorwaarden waaraan onze koffie aan moest voldoen: Goede kwaliteit, duurzaam, regionaal product, betaalbaar en authentiek.

Carimali espresso machine

Een goede kwaliteit is niet alleen afhankelijk van een goed gebrande koffieboon. De machine (Espresso apparaat) die de koffie zet maakt echt het verschil! Daarom hebben wij gekozen voor een echte Italiaanse Carimali espresso machine en bonenmalers. Deze ‘Ferrari’ van de espressomachines combineert het traditioneel koffiezetten met het hoogst haalbare aan smaak uit de gemalen koffiebonen.  Naast de mooie vormgeving gaat er een hoop techniek achter schuil die er voor zorgt dat elke soort koffie op exact de juiste wijze gezet wordt.  Na diverse smaaktesten hebben wij gekozen voor Blanche Dael uit Maastricht. Deze kleine branderij is niet alleen alom bekend vanwege de goede kwaliteit, maar begrijpt als geen ander dat een goed eindproduct niet zonder hun kennis en ervaring kan. We hebben daarom samen met een expert van Blanche Dael langdurig samen getest en geproefd om de afstelling van de bonenmalers en de espressomachine zo fijn te krijgen dat er koffie geserveerd  waar zowel wij als Blanche Dael trots op zijn. In 2018 serveerden maar liefst 12 van de top 100 koffiezaken koffiebonen van Blanche Dael. (Hierna is Misset Horeca gestopt met deze verkiezing)

Omdat wij rechtstreeks onze koffiebonen halen bij Blanche Dael, scheelt dat weer een hoop logistiek zoals het standaard gaat via een groothandel. Hierdoor besparen wij behoorlijk op CO2 en kosten waardoor onze koffie ook nog eens betaalbaar blijft. Tot slot, al onze koffie’s zijn  ‘to go’ en we hebben ook echte Belgische  dessertkoffie voor de liefhebbers.  

Wij hebben een selectie gemaakt van de gedroogde theemelanges van Blanche Dael. De alom bekende Daels Droum, Rooibos, Ceylon en Earl Grey en uiteraard ook groene thee zoals de Sencha Green lemon en de Pure Epices. Daarnaast zetten wij ook thee met verse producten, zoals gember & munt.